Een nieuwe keuken en badkamer, driedubbele beglazing en zonnepanelen die rechtstreeks stroom afleveren aan de apparaten in huis. Bewoners van de Sinclair Lewisplaats en Eliotplaats in Rotterdam-Ommoord gaan er straks flink op vooruit.

"En dat was ook wel hard nodig", zegt meneer Dijksma, die zich als lid van de klankbordgroep hard maakt voor de belangen van de bewoners. "Er is hier lange tijd helemaal niks gebeurd. Met name de tocht in huis was een groot probleem. Ik had echt ijsklompen in de winter en moest bijstoken met een elektrische kachel. En ik ben niet de enige in de flat." Namens ruim honderd andere bewoners trok hij een paar jaar geleden al aan de bel bij Havensteder.

Lang geen onderhoud
"Het klopt inderdaad dat er lang geen onderhoud is gepleegd", zegt projectleider Frank Meijer van Havensteder. "We hadden in 2010 al plannen om de flats aan te pakken, maar de financiële situatie liet dat niet toe." Door de slechte isolatie kregen bewoners te maken met hele hoge energieafrekeningen. "We hebben dat met kleine ingrepen geprobeerd aan te pakken, maar dat was lang niet voldoende." Het leidde tot veel frustratie en vragen bij de bewoners, die zich verenigden in een werkgroep.

Van werkgroep naar klankbordgroep
De inzet van de werkgroep zorgde er mede voor dat de flats hoog op het lijstje van Havensteder kwamen te staan. In de loop van 2015 was er uiteindelijk goed nieuws voor de bewoners. Frank: "Toen duidelijk werd dat er geld was om de flats aan te pakken, hebben we de werkgroep gevraagd om zich om te vormen tot klankbordroep, die mee zou denken over de plannen." Dat gebeurde inderdaad. Als eerst werd de werkgroep betrokken bij de selectie van de aannemer.

Goed aangepakt
Met het groot onderhoud worden alle problemen waar de bewoners tegenaan liepen weggenomen. Er wordt flink geïnvesteerd in isolatie, bewoners krijgen een nieuw toilet en een nieuwe keuken en badkamer als deze aan vervanging toe zijn. Ook de buitenkant van de flats krijgt een opknapbeurt en er worden zonnepanelen op het dak geplaatst. Op de plannen kon de werkgroep hun op- en aanmerkingen geven. "Zo hebben we ervoor gezorgd dat de klapramen behouden blijven", zegt meneer Dijksma, die een goed gevoel heeft over de plannen. "Ik praat veel met bewoners en het overleg gaat in goede sfeer."

Gelijke of dalende woonlasten
Iedere bewoner gaat na het onderhoud 27 euro meer huur betalen. "Maar dat betekent niet dat de woonlasten omhoog gaan", legt Frank uit. "Je kunt dat bedrag namelijk terugverdienen doordat de stookkosten dalen. De zonnepanelen leveren sowieso ongeveer 12 euro per maand op." Is je energieverbruik nu hoog, dan dalen je woonlasten waarschijnlijk zelfs, aldus Frank. Om de huurverhoging door te voeren, moest 70 procent van de bewoners hiermee instemmen. Meneer Dijksma zorgde er voor dat dit lukte door persoonlijk de laatste benodigde stemmen op te halen.

Ingrijpend
Omdat er zoveel aangepakt wordt, nemen de werkzaamheden tien werkdagen per woning in beslag. Dat is natuurlijk best ingrijpend. Daarom begeleidt Amadée Haslinghuis, woonconsulent bij ERA, de bewoners voor en tijdens het proces. "Als mensen problemen voorzien, bijvoorbeeld omdat ze ziek of hulpbehoevend zijn, ga ik met ze in gesprek om naar een oplossing te zoeken. Ook organiseerden we informatieavonden om vragen te beantwoorden."

Planning
Nog voor de zomer gaat de aannemer aan de slag met een eerste rij van acht woningen aan de Sinclair Lewisplaats. "Dat is een soort proef. Eventuele verbeterpunten nemen we mee voor de rest van de flat", zegt Amadée. Die is na de bouwvak aan de beurt. Naar verwachting is het onderhoud aan de Sinclair Lewisplaats begin 2017 afgerond. Daarna starten de werkzaamheden aan de Eliotplaats. 

Jan Dijksma, Frank Meijer en Amadee Haslinghuis