Sinds de invoering van de nieuwe Woningwet op 1 juli 2015 is er veel veranderd. Ook wat het maken van prestatieafspraken betreft. Voorheen maakte Havensteder deze afspraken samen met gemeenten. Nu doen ook huurderorganisaties mee. Capelle aan den IJssel is de eerste gemeente in de regio waar deze drie partijen hun handtekening onder de prestatieafspraken zetten.

Prestatieafspraken zijn gezamenlijke afspraken voor onder meer het verbeteren van de woon- en leefomgeving. Aan deze afspraken ligt de Woonvisie van de gemeente ten grondslag. Op basis daarvan gaan de gemeente, Havensteder en nu dus ook de huurderorganisatie met elkaar in overleg om tot samenwerkingsafspraken te komen.

Bewonersparticipatie
Al in april 2015 is begonnen met de samenwerkingsafspraken 2016/2017 voor de gemeente Capelle. Hoewel de nieuwe Woningwet er toen nog niet was, is toch besloten om volgens het driepartijenoverleg tot die afspraken te komen. Namens de huurders schoof Huurdersraad Capelle (HRC) bij dit overleg aan. Omdat de gemeente Capelle bewonersparticipatie hoog in het vaandel heeft staan, konden bewoners via vergaderingen en workshops, maar ook online hun mening geven over wonen in Capelle aan den IJssel.

Conceptuitwerking
De gemeente, Havensteder en HRC werkten daarna het concept voor de samenwerkingsafspraken uit en legde dat ter goedkeuring in bij hun organisaties neer.
Een spannende aangelegenheid, want elke partij heeft zijn eigen besluitvormingslijn.
Of dit traject door de het driepartijenoverleg ook wezenlijk anders verlopen is, welke definitieve samenwerkingsafspraken er zijn gemaakt en wie er moet gaan opdraaien voor de miljoenenklus Nationaal Programma Rotterdam-Zuid kunt u lezen in Meerpaal 18.

Lees het hele artikel

De gemaakte afspraken leest u hier  https://www.havensteder.nl/Images/Publicatieshavensteder/Over_Havensteder/definitieve_samenwerkingsafspraken.pdf

: beleidsadviseur Wonen bij de gemeente Capelle Martin van der Giesen, voorzitter van de HRC Cor Kievid en senior projectleider Wijken en Beleid bij Havensteder Paul Ramjiawansingh