Woningcorporatie Havensteder, zorgverlener Laurens en welzijnsorganisatie SOL helpen ouderen in Lombardijen langer zelfstandig thuis te wonen. Dat doen ze door samen te werken binnen het programma SamenWonen+. Dat ging vorig jaar van start. Op dit moment loopt het in twee seniorenwoongebouwen: Het Lichtpunt en De Zonnetrap.

Zorgverlener Laurens biedt in de woongebouwen gezondheidsspreekuren aan. Bewoners kunnen langskomen om bijvoorbeeld hun bloeddruk te laten meten, vragen te stellen of een afspraak te maken met de wijkverpleegkundige voor een bezoek aan de huisarts.

Juiste ondersteuning

Manon Vermeulen, projectleider Wonen-Zorg bij Havensteder: "Als woningcorporatie houden wij ons vooral bezig met wonen. Maar huismeesters en onze medewerkers in de wijk zien ook wanneer bewoners problemen hebben op heel andere gebieden, zoals gezondheid, mobiliteit of sociale onderwerpen. Door SamenWonen+ kunnen we zorgverlener Laurens eenvoudig betrekken. Welzijnsorganisatie SOL springt bij, wanneer we zien dat bewoners dreigen te vereenzamen. Zo kunnen we steeds de juiste partij inschakelen om de juiste ondersteuning te bieden."

Vitale woongemeenschappen

Johan Hagenus, programmacoördinator Ouderen/Volwassenen bij SOL, komt veel bij bewoners thuis.
"Samen met Havensteder dragen wij bij aan de ambitie van de gemeente Rotterdam, om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Wij hebben de opdracht om ‘vitale woongemeenschappen’ te organiseren. Dat is waar bewoners zich prettig en geborgen voelen, hun buren goed kennen en samen activiteiten kunt doen. Daarom bieden wij bijvoorbeeld de valpreventietraining TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel) aan, waarbij ook lunches worden georganiseerd om voedingsadvies te kunnen geven."

Losse kleedjes

De lunches worden verzorgd in het Huis van de Wijk. Daar geven een fysiotherapeut, een diëtiste en een zorgmedewerker van Laurens meer uitleg over het programma. Het animo onder bewoners is groot. Een deelnemer: "We zijn nu drie weken bezig en het is ontzettend leerzaam. In een huiswerkboek staan oefeningen voor thuis. Maar er is ook informatie over wat je in huis zelf kunt aanpassen, om vallen te voorkomen. Losse kleedjes op de vloer weghalen bijvoorbeeld".

Heel handig

Binnenkort is de volgende les. "Dan gaan we oefenen met zelfstandig van de vloer overeind komen, als je bent gevallen. Heel handig, want veel mensen wonen alleen en je bent niet altijd in de buurt van je telefoon." Johan Hagenus van SOL: "Met Havensteder kijken we welke wooncomplexen geschikt zijn voor SamenWonen+."