De Blinkert

Havensteder en de gemeente Capelle aan den IJssel kozen voor Van Wijnen voor de ontwikkeling van het nieuwbouwproject BuitenThuis De Blinkert: een plek waar ontmoeten, verbinden en bewegen centraal staat. Er worden 180 appartementen gebouwd, een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en de aanleg van openbaar gebied inclusief een daktuin op de parkeergarage.

Het voormalig zwembad maakt plaats voor een warm, veilig en comfortabel thuis. Op deze unieke plek komen 45 sociale huurwoningen, en woningen in de vrije sector en koop. Het plan van Van Wijnen is ontwikkeld in samenwerking met o.a. Echo Urban Design, Groosman architecten en Antea.

Meer dan alleen wonen

Ontmoeten, verbinden en bewegen waren de waarden die centraal stonden in het voormalig zwembad. Waarden die meer dan ooit voorwaarden zijn voor een geslaagde leefomgeving. Het plan refereert aan de verbindende kracht van het zwembad, in het ontwerp én de naam: BuitenThuis De Blinkert – waar 'thuis' niet ophoudt bij de eigen voordeur en 'buiten' een belangrijk onderdeel is van de woonbeleving.

Om alle doelgroepen aan te spreken, kent de plek verschillende functies. De plek biedt nieuwe ruimte voor ontmoeting en samenspel door de looproutes en de verschillende verblijfsplekken. Zo wordt de 'oude' ligweide een verzamelpunt waar (buurt)bewoners zitten, luieren, samen tuinieren of gezamenlijk lunchen. Daarnaast biedt het gebied mogelijkheden om samen of alleen te sporten.

Duurzaam en toekomstbestendig

In het plan van Van Wijnen is uitgebreid aandacht besteed aan duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Dit begint bij het hergebruik van het bestaande. Elementen uit het oude buitenzwembad komen herkenbaar maar subtiel terug in het nieuwe ontwerp. Zo krijgen bijvoorbeeld de startblokken nieuw leven in de vorm van zitelementen. Het upcyclen van materialen is duurzaam en is ook een leuke verwijzing naar het verleden.

BuitenThuis De Blinkert is klimaatadaptief, oftewel bestand tegen de verwachte, toekomstige klimaatpieken met hoge temperaturen en hevige neerslag. Het groen van de wijk zorgt voor verkoeling en het toekomstige bad dient bij piekbuien als bassin voor de opvang van regenwater. Het water wordt opgevangen, vastgehouden en vervolgens vertraagd afgevoerd. Op momenten dat het bad niet wordt gebruikt, kunnen hier allerlei activiteiten plaatsvinden die zorgen voor ontmoeten, bewegen en verbinden.

Huurwoningen

Ons eigen woongebouw 'Het Startblok' wordt een onderdeel van de wijk, waarmee wij mensen een fijn thuis kunnen bieden. De 45 appartementen in Het Startblok kenmerken zich onder meer door hun betaalbaarheid, duurzame karakter en comfort. Zo wordt gebruik gemaakt van Warmte Koude Opslag (WKO) voor verwarmen en koelen. Ook is er een uitstekende isolatie.
Er komen in totaal 5 type appartementen. Het zijn drie soorten appartementen waarbij de woningtype B en C een keuze is tussen een open of een gesloten keuken.

  • Type A: Deze woningen van circa 54 m2 hebben één slaapkamer en een balkon.
  • Type B: Deze woningen van circa 75 m2 hebben twee slaapkamers, een balkon en een bergruimte. Bij dit type woning kan er een open of gesloten keuken zijn.
  • Type C: Deze woningen van circa 75 m2 hebben twee slaapkamers en een balkon. Bij dit type woning kan er een open of een gesloten keuken zijn.

Planning

De bouw is gestart in het najaar van 2023. De verwachte oplevering is in de winter van 2024.

Start verhuur

De start verhuur van de woningen staat gepland in het derde kwartaal van 2024. De huurprijzen zijn nog niet vastgesteld.

Heeft u interesse in een huurwoning in de Blinkert? Wij adviseren u zich in te schrijven bij Woonnet Rijnmond. Uw opgebouwde inschrijfduur is van belang voor de kans op een woning. De woningen worden zoals gebruikelijk via het verdeelsysteem aangeboden, ongeveer een halfjaar voor oplevering. U kunt op de woningen reageren zodra deze op Woonnet Rijnmond zijn gepubliceerd.