Museumwoningen

Wilt u een kijkje nemen in een tijdperk waar men nog in een bedstee sliep of waar een koelkast nog een luxe-item was? Breng dan een bezoekje aan onze museumwoningen! Deze woningen uit begin twintigste eeuw en de beginjaren 30-40 en 50-60 zijn beslist de moeite waard om te bezichtigen. De toegang is gratis.

Museumwoningen Rotterdam Noord

De alkoofwoning, in de volksmond voor-tussen-achter genoemd, is gebouwd in 1897. De tijd waarin men nog in de bedstee sliep. U neemt een kijkje in een tijdperk waar hard werken de norm was. Er waren nauwelijks huishoudelijke apparaten; men had weinig geld te besteden en moest daardoor vindingrijk zijn. In deze woning wordt de herinnering aan de vooroorlogse sfeer vastgehouden.

"U neemt een kijkje in een tijdperk waar hard werken de norm was."

Om de hoek (en via de tuin uit de woning aan de Jacob Catstraat bereikbaar) in de Kromme Wiekstraat is een huis ingericht in de stijl van de jaren 50-60. Vernieuwen was het toverwoord. De Tweede Wereldoorlog was voorbij. De welvaart nam toe, grenzen openden zich, aanlokkelijke producten kwamen op de markt; economisch werden we sterker.

museumwoningen Rotterdam Noord

Jacob Catsstraat 23
3035 PA Rotterdam
Telefoon: 06 42 92 34 58

Open op woensdagmiddag van 12.30 tot 17.30 uur of op afspraak

Museumwoningen Vreewijk

Deze woning geeft een bijzonder beeld van het Tuindorp Vreewijk aan het begin van de twintigste eeuw. De laatste bewoner, geboren op Lede 40 heeft het pand in oorspronkelijke staat gelaten. De woning heeft geen douche en geen centrale verwarming. De keuken is authentiek en ook de kleuren en het behang zijn in oude stijl teruggebracht. Hierdoor krijgen bezoekers het gevoel in het verleden van het tuindorp te stappen. Maar Lede 40 is geen standaard museumwoning. Havensteder nodigt wijkbewoners uit ook hun eigen Vreewijk te laten zien en bij te dragen aan de inrichting en de verhalen van de museumwoning. Zij kunnen elkaar in Lede 40 ontmoeten en herinneringen ophalen. Zo kan Lede 40 uitgroeien tot het geheugen van de wijk.

museumwoningen Vreewijk

Lede 40
3075 HK Rotterdam
Telefoon: 06 37 26 26 96
Op openingsdagen ook bereikbaar via 010-22 31 286

Geopend op iedere woensdag en elke eerste zaterdag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis. Op andere dagen zijn in overleg rondleidingen mogelijk. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd.