Belevingswoning Ommoord

Een indringende brandgeur, zwartgeblakerde muren en de treurige aanblik van verbrande meubels. In de belevingswoning in de Ommoordse Arrheniustoren ervaar je met al je zintuigen wat de impact van een woningbrand is. En hoe je dit kunt voorkomen. Tot eind mei kan iedereen deze interactieve belevingswoning bezoeken.

Directeur Wonen Peter van Lieshout van Havensteder is blij met het initiatief van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR): "Begin dit jaar zijn we al een aantal keer opgeschrikt door woningbranden. Elke brand is er een te veel. Dankzij deze belevingswoning worden mensen zich bewuster van de brandgevaren in hun eigen woning. Elke brand die we met dit mooie initiatief kunnen voorkomen is er een.''

Dat is belangrijk en daarom stellen we deze ruimte graag beschikbaar voor de belevingswoning. "Als verhuurder van zo'n 42.000 woningen in Rotterdam en Capelle aan den IJssel zorgen wij dat vluchtwegen op orde zijn en brand en rook zich niet snel door een gebouw kunnen verspreiden. Maar uiteraard zien we liever dat er geen brand uitbreekt en dat bewoners weten wat ze moeten doen als dat toch gebeurt'', aldus Linda Peters, Adviseur Programma & Innovatie van Havensteder.

"De brandweer van de VRR rukt zo'n 650 keer per jaar uit voor een woningbrand'', vertelt Peter Schuurmans, hoofd van de afdeling Veilig Leven van de VRR. ,,We zetten met deze reizende belevingswoning stevig in op preventie en zelfredzaamheid van bewoners. Zo willen we het aantal woningbranden én het aantal slachtoffers drastisch terugbrengen."

Het 'HET BRAND KOMT BIJ JE THUIS HUIS' is tot 30 mei elke dinsdag, woensdag en donderdag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur (adres: Arrheniusweg 236). Iedere twee maanden verplaatst de belevingswoning zich naar een andere wijk in Rotterdam aangrenzende gemeenten.

Partners van de VRR bij het realiseren van de belevingswoning in Rotterdam zijn Havensteder, Woonstad Rotterdam, Waterweg Wonen, Woonbron, Woonplus Schiedam, Univé Verzekeringen, SOR, Q-FOG, FireAngel, Spinel Veiligheidscentrum, Peitsman Licht en Geluid, Weckx Fire Safety en Vulkon Kookbeveiligers.

https://www.rijnmondveilig.nl/belevingswoning-vrr/