UPDATE: 23-08-2022

We ontvingen bericht dat er geen datalek was bij ISTA Nederland. Dat betekent dat de gegevens van de Nederlandse gebruikers veilig zijn.
https://www.ista.com/nl/updates


UPDATE: 11-8-2022

We ontvingen het bericht dat ISTA Nederland weer gaat opstarten. Het lijkt er op dat de Nederlandse systemen veilig zijn. Dat geldt dan ook voor de gegevens van klanten. Het onderzoek bij ISTA is nog niet klaar. Het kan dus zijn dat er nog nieuwe informatie komt. We houden u op de hoogte. ISTA informeert klanten die getroffen zijn rechtstreeks.


Bericht 4 augustus 2022


Het hoofdkantoor van ISTA in Duitsland heeft te maken gehad met een cyberaanval. ISTA meet het verbruik van energie, warmte en water. Het maakt hiermee de afrekening stookkosten voor bewoners in gebouwen met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming) mogelijk.

Mogelijk gegevens van onze huurders betrokken bij een datalek

Deze cyberaanval kan gevolgen hebben voor ons en onze huurders. Op dit moment is dat nog niet duidelijk. Op dit moment weet ISTA nog niet welke gegevens de aanvallers hebben verkregen of tot welke gegevens ze toegang hebben gehad. Zo is het nog onduidelijk of het ook gegevens van het kantoor in Nederland gaat. ISTA is bezig om dit in kaart te brengen. Mocht ook de Nederlandse systemen geraakt zijn, dan kan het gaan om persoonsgegevens van onze huurders die wonen in een gebouw met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming).

Meer weten we op dit moment nog niet

ISTA heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht en heeft aangifte gedaan bij de politie. Een gespecialiseerd team onderzoekt nu het incident. Zodra we meer weten, informeren wij u op onze website.

Havensteder neemt de privacy van huurders heel serieus

Havensteder werkt volgens de normen van de BIC, de Baseline Informatiebeveiliging (woning)Corporaties en de AVG. Dit betekent dat we uw gegevens technisch goed beveiligen en zorgvuldig werken. Ook met onze leveranciers hebben we de vereiste contractuele afspraken voor het verwerken van uw persoonsgegevens.

Wat kunt u nu al doen voor uw eigen veiligheid?

Verwijder verdachte e-mails van onbekende afzenders. Open geen links of bestandsbijlagen in e-mails van afzenders die u niet kent.
Maakt u gebruik van een ISTA online service? Wijzig dan uw wachtwoord. Gebruikt u hetzelfde wachtwoord ook ergens anders? Wijzig daar dan ook uw wachtwoord, bij voorkeur in weer een ander wachtwoord. Wees alert op berichten van uw bank. Verifieer altijd dat echt uw bank belt of mailt. Hoe u dit kunt doen, staat op de website van uw bank. Lees die instructies vooraf goed door.