Team FaWaKa

Het Reviusrondeel in Capelle aan den IJssel ziet er sinds de komst van Team FaWaKa veel netter en schoner uit. Twee ochtenden per week steekt het team van een twintigtal leerlingen, onder begeleiding van coach Steve, de handen uit de mouwen voor een schone buurt. Ze ruimen zwerfvuil op en maken trappenhuizen, keldergangen en speeltoestellen schoon. En dat niet alleen. Ze hebben al meerdere buurtinitiatieven verder geholpen, zoals de eerste hondenspeeltuin van Capelle. Team FaWaKa bood hulp aan de vrijwilligers om de overwoekerde volkstuin nieuw leven in te blazen.

In beweging voor een schoon Capelle

FaWaKa is een opleidingsproject van vijf maanden, waarin leerlingen van verschillende leeftijden leren werken en samenwerken. Daarnaast worden zij met een individueel programma voorbereid op een praktijkstage of een opleiding. "Wij brengen de leerlingen letterlijk en figuurlijk in beweging door elke dag te vertellen dat ze het beste uit zichzelf moeten halen en zorgzaam moeten zijn naar een ander in hun omgeving." Dat vertelt hun coach Steve Ebecilio van The Motivated Academy.

Team FaWaKa is nu drie maanden actief en het werpt zijn vruchten af voor de buurt en voor de leerlingen zelf. Jamaul, een van de leerlingen, vertelt over zijn eigen ervaringen in Team FaWaKa: "Ik doe iets wat nuttig is voor de maatschappij. Tegelijkertijd help ik daarbij anderen. Ik ben als een soort grote broer voor de jongere leerlingen. Een blij gezicht van een leerling of van een flatbewoner, daar doe ik het voor. Met de erecode die wij elke dag hardop voorlezen worden wij herinnerd aan belangrijke normen en waarden: respect, samenwerken, zorgzaamheid, discipline en vastberadenheid."

De reacties van de bewoners in de Rondelen zijn positief en ze zijn heel blij dat de buurt schoner wordt. Op 26 mei worden de leerlingen tijdens het Rondelen-wijkfeest in het zonnetje gezet. Daarnaast wordt bekend gemaakt of project FaWaKa na de zomer verder gaat na deze succesvolle start!

Volg alle acties van Team FaWaKa via Instagram en Facebook.

The Motivated Academy, gemeente Capelle aan den IJssel en Havensteder zetten zich gezamenlijk in om Capelse jongeren letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Lees hier meer over de samenwerking.