Havensteder en Heembouw verduurzaamden 120 maisonnettewoningen aan de Mathenesserweg in Rotterdam. Het project is onlangs - samen met bewoners en de belangrijkste ketenpartners - feestelijk afgerond.


labelsprong

De woningen maakten een flinke labelsprong: van gemiddeld energielabel F/G naar gemiddeld energielabel A. Dat is het resultaat van een aanzienlijk pakket aan isolatiemaatregelen. Zo werden dak- en kruipruimten geïsoleerd, gevels ingepakt met isolatie, gestukt en deels voorzien van steenstrips. Kozijnen werden vervangen en voorzien van ramen van triple glas. Momenteel is isoleren voor Havensteder de meest bewezen manier om het energieverbruik van woningen te verlagen. Energie die niet wordt verbruikt hoeven we immers ook niet duurzaam op te wekken. Isoleren heeft bovendien een positief effect op de woonlasten en het wooncomfort van huurders.


metamorfose

Het ontwerp van Habeon Architecten heeft voor een ware metamorfose gezorgd. Bijna alle woningen kregen een nieuwe badkamer, toilet, keuken en bovendien mechanische ventilatie. De centrale verwarming werd opnieuw ingesteld en trappenhuizen zijn opgeknapt. Ook is er een extra lift geplaatst en zijn bergingen opgeknapt.