de Delfshaven coöperatie werkt voor de wijk


De Rabobank, gemeente, woningcorporatie Havensteder en een groep actieve bewoners in Bospolder-Tussendijken kwamen drie jaar geleden op het idee een coöperatie te beginnen: alle wijkbewoners kunnen deelnemen en hun expertise inzetten voor de wijk. Zo komen alle werkzaamheden en investeringen ten goede aan Bospolder-Tussendijken.

Steden, en zeker Rotterdam, hebben altijd van bovenaf alles willen plannen, zegt bewoner en initiatiefnemer Robbert de Vrieze. Mede door de crisis slopen en herbouwen gemeenten niet langer hele wijken. Ze kijken ook wat bewoners kunnen. 'Het mantra is niet meer: we bouwen een nieuwe wijk met nieuwe bewoners, omdat de huidige niet goed meer zijn.' De burger 'produceert' steeds vaker mee. Denk aan mantelzorg, energievoorziening of stadslandbouw.

Zo besloten de bewoners het woonblok Schiezicht zelf flink te renoveren. De weg tussen de woningen en rivier de Schie liep als een 'racebaan' langs garagebedrijven. Door zelf een zebrapad, bloemperkjes en picknicktafels te plaatsen, is Schiezicht inmiddels zeer gewild. De garages in de plint zijn vervangen door kantoren.

De Rabobank, Havensteder en de gemeente investeren elk 25.000 euro per jaar in de coöperatie. Dat geld hoeft Arjen van Klink van de Rabobank niet per se terug te zien. 'Wij kijken wel of er geld mee valt te verdienen, maar de mensen in de wijk moeten er vooral iets voor terugkrijgen.' En dan stijgt de WOZ-waarde vanzelf. In koffiehuis Stroop, een ontmoetingsplek in de wijk, staat een maquette van de waarop lijntjes de in de buurt aanwezige netwerken voorstellen. Het past perfect in de visie van de 'de Delfshaven coöperatie', die afgelopen weekend officieel startte. Haar visie luidt: verbind de mensen in de wijk, dan komt de rest vanzelf.

Ook hoopt De Vrieze dat werklozen zich kunnen inzetten voor bijvoorbeeld het leegstandsbeheer. 'Zij kunnen beloond worden met zakgeld, andere opdrachten of volgens het principe 'voor wat hoort wat'.'

Bij dat soort constructies zit de overheid vaak in de weg, erkent Peter Pol van de gemeente Rotterdam. Bestuurders willen binnen vier jaar resultaat zien, maar dat is niet per se het beste voor de langere termijn.

'Daarom ben ik blij met dit experiment. We kijken waar de overheid een stap opzij kan zetten en eventueel de bewoners kan helpen.'

Bron: Trouw, 14 september 2015