Aardgasvrij

Aardgasvrij, energietransitie, duurzaam. Allemaal woorden die op dit moment regelmatig langskomen.
Op deze pagina’s leest u meer over wat Havensteder gaat doen en wat dit voor u gaat betekenen.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat betekent dat we andere bronnen gaan gebruiken om onze woningen te verwarmen.

Daarvoor moet er veel veranderen. Aan de woningen, maar ook aan de energievoorziening. Dat geldt ook voor de ruim 300.000 woningen in Rotterdam. 

Welke oplossing kiest Havensteder om woningen aardgasvrij te maken?

Betaalbare oplossing staat voorop

Voor Havensteder staat centraal dat de oplossing voor een andere warmtebron betaalbaar en haalbaar moet zijn. Voor u als huurder, maar ook voor de corporatie. Wij zijn kritisch op de kosten.

Er is op dit moment veel onduidelijkheid over hoe de tarieven van warmte zich ontwikkelen. Dat zorgt voor veel onzekerheid. Het doorberekenen van de kosten voor warmte, met de stijgende tarieven, aan huurders vinden wij onacceptabel. De tarieven voor warmte zijn nu gekoppeld aan de tarieven voor gas. Dat moet losgekoppeld worden.

De energietransitie moet niet leiden tot hogere energielasten voor u als huurder. Dit willen wij garanderen aan u. Hiervoor hebben wij de hulp nodig van de overheid. We doen daarom ook een oproep aan de overheid om snel in te grijpen en tarieven vast te leggen. Lees hier meer over de oproep

Wij blijven investeren in het isoleren van onze woningen. Isoleren heeft direct effect op de energielasten en het wooncomfort.

We kiezen doorgaans tussen twee oplossingen: het warmtenet of elektrisch (all electric).

Een warmtenet staat ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Het is een soort cv-installatie in het groot. Door buizen in de grond gaat warm water naar de huizen voor verwarming en warm kraanwater. In de woning zelf hangt een warmte afleverset die aangesloten is op die buizen en op de radiatoren in de woning. In Rotterdam worden warmtenetten vaak verwarmd met restwarmte uit de haven.
De werkzaamheden om een woning aan te sluiten op een warmtenet duren ongeveer 5 dagen.

All electric betekent dat de woning geheel elektrisch is. De woning wordt dan verwarmd met een elektrische verwarming vaak in combinatie met zonnepanelen. Dit is iets wat veel gebruikt wordt bij nieuwbouw. Voor All electric is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is, zoals bij een nieuwbouwwoning.
Een woning geschikt maken voor all electric duurt ongeveer 3 weken.