Het Lage Land

Onderhoud- en renovatiewerkzaamheden

De komende jaren pakken wij de woongebouwen in Het Lage Land aan. De galerij- en portiekflats zijn gebouwd in de jaren '60 en zijn toe aan een flinke opknapbeurt. We zorgen voor een comfortabele en energiezuinige woning door goede isolatie en ventilatie. We frissen de buitenkant en de entrees op.

In totaal worden zestien flats met 816 woningen aangepakt. Dat doen we niet in één keer, maar in fases. Fase 1 is al opgeleverd. We starten binnenkort aan fase 2.

Het Lage Land: fase 2

We verduurzamen binnenkort 264 woningen verspreid over 7 woongebouwen. We verbeteren de galerijwoningen aan de Kramerstraat en de portiekwoningen aan de Kramerstraat en Mertensstraat. Als we minstens 70% akkoord hebben opgehaald bij de bewoners, dan kunnen de werkzaamheden starten.

Wat willen we doen?
  • Goede isolatie van de woningen en het woongebouw.
  • We zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de woning en passen de woningen aan om vochtproblemen te verminderen. We plaatsen mechanische ventilatie met een warmte-terugwin-systeem.
  • De buitenkant van het woongebouw krijgt een frisse uitstraling. De entrees worden mooier en veiliger gemaakt.
  • We maken de woningen klaar voor een aardgasvrije toekomst door over te stappen op elektrisch koken en stadsverwarming. Wij geven de bewoners de juiste kookapparatuur en een pannenset.
  • We plaatsen een lift bij de lage blokken in de Kramerstraat en maken een nieuwe hoofdentree.
  • We plaatsen waar mogelijk zonnepanelen voor algemeen gebruik of individueel gebruik. Dat scheelt in de energie- of servicekosten van onze huurders.
Informatiefilm verbeterwerkzaamheden portiekwoningen

Informatiefilm verbeterwerkzaamheden galerijwoningen

Impressie voorgevel portieken (onder voorbehoud van wijzigingen)

Aardgasvrij
In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat betekent dat we andere bronnen gaan gebruiken om onze woningen te verwarmen. Daarvoor moet er veel veranderen. Aan de woningen, maar ook aan de energievoorziening.

Voor Havensteder staat centraal dat de oplossing voor een andere warmtebron betaalbaar en haalbaar moet zijn. Voor u als huurder, maar ook voor de corporatie. Wij zijn kritisch op de kosten.

Voor Het Lage Land is stadsverwarming de beste optie. We maakten met gemeente Rotterdam en Eneco duidelijke afspraken over de kosten.
  • We bieden onze huurders een kostenvrije overstap.
  • We nemen een aanzienlijk deel van het vastrecht voor onze rekening, waardoor de vaste kosten voor u lager zijn dan bij gas. (lees hieronder meer over het verschil tussen vaste en variabele kosten.)
  • Daarnaast ontvangt u een elektrisch kookfornuis en een pannenset.
Veelgestelde vragen stadsverwarming
Welk tarief geldt voor warmte?

Warmteleveranciers stellen elk jaar in december de warmteprijzen vast voor het komende jaar. Dit doen ze nadat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de maximumtarieven heeft aangegeven. Op het moment dat uw woning is aangesloten op het warmtenet gaat het contract met Eneco in. Als u in 2024 aansluit, gelden de tarieven van 2024. In 2025 de tarieven van 2025 enzovoort.

Wat is het verschil tussen vaste en variabele warmtekosten?

De vaste warmtekosten zijn kosten voor de afleverset, de warmtemeter en kosten voor het onderhoud en beheer voor de warmtelevering. Deze kosten heten 'vast' omdat ze niet hoger of lager worden door uw warmtegebruik. De variabele kosten zijn de kosten voor uw gebruik. Die kunt u wel beïnvloeden. Bij warmte betaalt u per gigajoule. Als u heel lang doucht of de thermostaat hoog zet, gebruikt u meer (gigajoules) warmte en betaalt u meer.

Welke kortingen krijgen huurders van Havensteder?

Speciaal voor onze huurders betaalt Havensteder voor 30 jaar de vaste kosten voor de afleverset. De eerste 30 jaar zijn er daardoor geen kosten voor de huur van de afleverset. De huur voor de afleverset is gemiddeld € 125,00 per jaar. Daarnaast krijgen huurders korting op het vastrecht. Dit komt omdat gemeente Rotterdam met Eneco afspraken heeft gemaakt over de mate waarin het vastrecht mag stijgen in een deel van Rotterdam, zoals in Het Lage Land. In 2024 bedraagt deze korting € 375.

Is warmte duurder dan aardgas?

Nee. Bij het vaststellen van de maximumprijs voor warmte hanteert de ACM het 'Niet meer dan anders'-principe. Hierdoor betaalt u voor warmte niet meer dan u zou betalen bij verwarming met een cv-ketel op aardgas. Of dit voor uw energierekening ook zo is, is afhankelijk van de gasprijs die u betaalt. Deze is voor iedereen verschillend. Het vastrecht voor warmte is in ieder geval lager dan voor gas.

Is de warmteprijs gekoppeld aan de prijs van aardgas?

In de huidige warmtewet is de prijs van warmte gekoppeld aan de prijs van aardgas. Dat willen wij anders. Onze oproep naar de overheid is: koppel warmte los van gas en verlaag de maximumtarieven. Naar verwachting verdwijnt die koppeling in de nieuwe warmtewet die de overheid maakt. Hoe snel deze ingevoerd gaat worden is nog niet duidelijk. Wat dit precies betekent voor de warmtetarieven is ook nog niet aan te geven.

Op deze pagina leest u meer over aardgasvrij en onze oproep aan het Rijk. Heeft u als bewoner van Het Lage Land meer vragen over de stadsverwarming? Laat het ons weten via lageland@havensteder.nl. We helpen u graag.

Impressie achterzijde galerijwoningen (onder voorbehoud van wijzigingen)

Met wie voeren we de werkzaamheden uit?

Constructif is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden in en om het woongebouw. We werken nauw samen in zowel de voorbereiding en de uitvoering. Ook de klankbordgroep van bewoners denkt mee over de aanpak. We voeren verschillende werkzaamheden uit in de woningen en woongebouwen.

Dringende werkzaamheden/onderhoudswerkzaamheden
Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk om in de toekomst de woning aan de kwaliteitseisen te laten voldoen. Wij vervangen oude materialen voor nieuwe materialen.

Renovatiewerkzaamheden
Deze werkzaamheden zorgen voor een verbetering van het woongenot. Vaak voegen wij iets toe aan de woningen. Voor renovatie-werkzaamheden vragen wij toestemming van de bewoners. Dit doen wij met een akkoordverklaring.
Informatie voor bewoners Lage Land
Veelgestelde vragen

Welke werkzaamheden worden er in mijn woning uitgevoerd?
De werkzaamheden leest u in de informatieboekjes.

Wanneer worden de werkzaamheden uitgevoerd?
Om te kunnen starten met de werkzaamheden is akkoord nodig van de bewoners. Nadat 70% van de bewoners akkoord is met de plannen, kunnen we een precieze planning maken.

Wie zijn mijn contactpersonen?
Woonconsulent Anouk Schouwink van Constructif is uw aanspreekpunt. Vanuit Havensteder is sociaal begeleider Nazia Tahraoui uw aanspreekpunt.

Welke voorbereidingen moet ik zelf doen?
Uiterlijk twee weken voor werkzaamheden beginnen, komen we bij u langs om te bespreken welke voorbereidingen u nog moet treffen. U kunt alvast rekening houden met tenminste de volgende voorbereidingen:

  • We gaan in elke woning de ramen vervangen, daarom vragen wij u binnen 1,5 meter vanaf de ramen alle spullen en meubels te verwijderen. Ook vragen wij u uw gordijnen incl. ophangsystemen te verwijderen en de looproutes naar de ramen vrij te maken.
  • Wordt uw badkamer, keuken en/of toilet vernieuwd? Dan vragen wij u deze ruimtes leeg en schoon te maken.
  • Ook in de berging voeren wij werkzaamheden uit. Wij vragen u al uw spullen eruit te halen. Aannemer Constructif verzorgt tijdelijke opslag. Hierover krijgt u informatie.

De voorbereiding op de werkzaamheden is een gelegenheid om uw spullen uit te zoeken. Heeft u grof afval? U kunt dit gratis wegbrengen naar een milieupark of laten ophalen. Kijk op de website van de gemeente Rotterdam voor meer informatie: https://www.rotterdam.nl/loket/grofvuil/

Krijg ik een vergoeding?
Ja, maar de vergoeding verschilt per situatie. Kijk in het informatieboekje welke vergoeding u kunt verwachten. De vergoeding wordt na de werkzaamheden uitbetaald.

Mijn badkamer, keuken en/of toilet wordt vernieuwd. Welke keuzes kan ik maken?
Wij brengen u tijdig op de hoogte met een woonwinkelboekje en een keuzeformulier.

Mijn badkamer heeft twee deuren. Blijft dit zo?
Als wij de badkamer vernieuwen, is het mogelijk om één deur dicht te maken. Bij de galerijwoningen met een dubbele badkamerdeur maken wij de deur naar de keuken dicht. Woont u in een portiekwoning, dan bespreken we tijdens huisbezoek 1 of en welke deur u dicht wilt laten maken.

Mijn toilet wordt vernieuwd, is het mogelijk om een fonteintje te krijgen?
Bij de meeste woningen is het niet mogelijk een fonteintje te plaatsen, omdat de ruimte hiervoor te klein is. Als een fonteintje wel mogelijk is, wordt u hierover geïnformeerd.

Waar verblijf ik tijdens de werkzaamheden?
Als uw badkamer en/of keuken niet vervangen worden, kunt u tijdens de werkzaamheden in uw woning blijven. Overdag kunt u gebruik maken van rustpunten in de wijk. Zodra de werkzaamheden beginnen, krijgt u informatie over deze rustpunten.

Wordt uw badkamer en/of keuken wel vervangen? Dan mag u in uw woning blijven, maar u kunt ook kiezen om tijdens deze werkzaamheden ergens anders te logeren: in een logeerwoning of bij familie/vrienden. De logeerwoning is in de buurt van uw eigen woning en is compleet ingericht. U hoeft alleen uw persoonlijke spullen mee te nemen.

Nieuwsbrieven
Informatieboekjes
  • Hoge blokken - Kramerstraat 13 t/m 83 A en 85 t/m 95, 82 t/m 152 A en 154 t/m 164, 83 B t/m 83 N, 152 B t/m 152 N
  • Lage blokken - Kramerstraat 101 t/m 183, 172 t/m 254
  • Portieken - Kramerstraat 14 t/m 76 & Mertensstraat 14 t/m 76, 82 t/m 144
Sociaal begeleider
Anouk Schouwink & Nazia Tahraoui

Misschien heeft u al kennis kunnen maken met onze twee sociaal begeleiders in de modelwoning of tijdens een huisbezoek. Anouk Schouwink is uw aanspreekpunt bij vragen over het renovatieproject. U kunt haar bereiken door uw vraag te mailen naar aschouwink@constructif.nl. Nazia Tahraoui is de sociaal begeleider vanuit Havensteder. U kunt haar bereiken door te mailen naar lageland@havensteder.nl.

Spreekuur wijkbeheer

Wekelijks is er een spreekuur wijkbeheer met Lucas van Gelder. Tijdens dit spreekuur kunt u vragen stellen over onderwerpen die gaan over 'schoon, heel en veilig' rondom uw woning.

Voor al uw andere vragen neemt u contact op met de klantenservice van Havensteder.


Het Lage Land: fase 1

Het verduurzamen van 264 woningen (7 blokken) in Het Lage Land fase 1 is afgerond. Lees hier het nieuwsbericht.

Galerijflats
De twee galerijflats aan de Berlagestraat zijn voorzien van liften om de woningen geschikter te maken voor ouderen. Met deze ingreep is ook de hoofdentree verplaatst. Daarnaast zijn alle flats verbeterd en geïsoleerd. Naast het kenmerkende beton en metselwerk in de bestaande situatie, zijn bronzen hekwerken aan het pallet toegevoegd om het geheel een rijkere uitstraling te geven.

Portieken
De portiekflats zijn aan de buitenzijde geïsoleerd en voorzien van pleisterwerk. Om de gevel extra detail te geven is hierin een belijning aangebracht. Ter plaatse van de entrees zijn de gevels voorzien van metselwerk dat ook voorkomt bij de overige blokken. Kozijnen zijn geschilderd en voorzien van geïsoleerde beglazing. De nieuwe lamellenhekken kregen een brons kleur voor een warme uitstraling.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen, neemt u dan contact met op met onze klantenservice op nummer 010 – 890 2525.