Vandaag is met het slaan van de eerste paal het officiële startsein gegeven voor de bouw van 100 sociale huurwoningen van Havensteder in de nieuwe wijk Tuinbuurt Vrijlandt in Rotterdam Lombardijen. Aansluitend hierop bouwt Ballast Nedam 129 koopwoningen van fase 1. Wethouder Bas Kurvers (via een live stream) en Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder, Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development, en Niels Doodeman, directeur van Ballast Nedam West verrichtten de feestelijke handeling. Kopers volgden de handeling via een live stream.

In Tuinbuurt Vrijlandt bouwt Ballast Nedam voor Havensteder 100 sociale huurwoningen in een mix van 50 eengezinswoningen en 50 appartementen. De architectuur van de gebouwen sluit naadloos aan op de rest van de nieuw te bouwen wijk. Na een intensieve tijd van voorbereiding, bouwrijp maken en bouwvoorbereiding in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam gaat nu de bouw van de sociale huurwoningen van start. Volgend jaar begint de bouw van de koopwoningen van fase1.

"Een groot deel van de kopers komt uit Rotterdam Zuid. En dat is precies waarom wij projecten zoals Tuinbuurt Vrijlandt omarmen. Dit project draagt namelijk bij aan de doorstroming op de woningmarkt. Het is een mooie ontwikkeling waar zowel gezinnen als ouderen samen kunnen wonen en leven en waar veel aandacht is voor groen, duurzaamheid en gezondheid", zegt Bas Kurvers, Wethouder Bouwen en Wonen van Gemeente Rotterdam.

Tuinbuurt Vrijlandt: wonen in een groene en kindvriendelijke tuinbuurt
Tuinbuurt Vrijlandt is geïnspireerd op de tuindorpstijl die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in Nederland werd geïntroduceerd. Het ontwerp is van KOW Architecten en gebaseerd op de tuindorparchitectuur. Tuindorpen typeren zich door specifieke ruimtelijke en sociale kenmerken met veel groen. Zo wordt veel gebruik gemaakt van groene erfafscheidingen, zoals begroeide hekwerken en verschillende soorten hagen. Het toepassen van decoratieve elementen zoals poorten en ornamenten zijn een typisch kenmerk van de befaamde tuindorparchitectuur.

"Tuinbuurt Vrijlandt betekent een doorbraak voor de wijk. Het terrein stond al meer dan 10 jaar leeg. Er wordt nu een mooi nieuw stuk wijk gerealiseerd. Dat zorgt voor een impuls voor de leefbaarheid en de voorzieningen in Lombardijen en het naastliggende Vreewijk. Met de 100 nieuwe sociale huurwoningen kunnen we onze huurders moderne en vrijwel energie neutrale woningen met zonnepanelen bieden" zegt Urias Santos Bakker, Directeur Onderhoud & Ontwikkeling bij Havensteder.

Verhuur
Meer informatie over de verhuur van de sociale huurwoningen is te vinden op www.Havensteder.nl/tuinbuurt-vrijlandt

Het aanbod van koopwoningen en de voortgang van de bouw is te volgen via de website www.TuinbuurtVrijlandt.nl

Dankzij de samenwerking met Jantje Beton en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is extra aandacht besteed om de wijk kindvriendelijk te maken, zo komen er diverse speelplekken in de wijk en extra brede stoepen zodat kinderen prettig en veilig kunnen spelen.

Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development vult aan: "Met deze start bouw van Tuinbuurt Vrijlandt dragen we bij aan het bouwrecord dat Gemeente Rotterdam dit jaar presenteert. Naast kwantiteit is er bij Vrijlandt voornamelijk ingezet op een zeer hoge kwaliteit van de leefomgeving als totaal. We versterken biodiversiteit, bouwen natuurinclusief, scoren zeer hoog op energieprestatie én verbinden de stad op sociaal gebied. Alle seinen staan op groen in deze duurzame tuinbuurt die bovendien klaar is voor de toekomst."

Biodiversiteit en duurzaamheid in de stad
Ballast Nedam Development hecht veel waarde aan duurzaamheid, gezondheid en biodiversiteit. Samen met Vogelbescherming Nederland zijn er maatregelen genomen om de buurt zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vogels en andere dieren. Zo vindt er educatie plaats voor nieuwe bewoners en worden in de woningen zelf nestkasten voor vogels en vleermuizen opgenomen om de biodiversiteit in én om het huis te vergroten.

De woningen zijn energieneutraal, beschikken over groencertificaten en materiaalpaspoorten. Alle woningen zijn aardgasvrij door aansluiting op stadsverwarming en worden standaard voorzien van zonnepanelen, regentonnen en mos/sedum op de daken van de tuinbergingen.

SROI
Dit project levert een bijdrage aan de SROI (Social Return on Investment) opgave waar Havensteder en Ballast Nedam Development voor staan. Hiermee helpen zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werkervaring. Zo komen werkzoekenden niet alleen sneller aan werk. Doordat ze nieuwe kennis opdoen, vergroot ook hun vakmanschap. En met het opdoen van contacten op de werkvloer raken ze meer betrokken bij hun omgeving en de stad. Door de Social Return aanpak te richten op Rotterdam Zuid wordt bijgedragen aan het behalen van de doelstellingen uit het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.