Tuinbuurt Vrijlandt

Opgeleverd!

100 huishoudens vonden een nieuw thuis in Tuinbuurt Vrijlandt. Dit vierden we op 27 februari 2024.
Hier leest u meer over het opleverfeest; https://www.havensteder.nl/Nieuws/4133/100-huishoudens-vinden-nieuw-thuis-in-tuinbuurt-vrijlandt

Start verhuur en huurprijs

De verhuur van de woningen stond gepland in het eerste kwartaal van 2023. De bouw liep wat vertraging op. De verhuur startte op donderdag 6 juli 2023. De woningen werden in fases opgeleverd en geadverteerd. Inmiddels zijn alle woningen verhuurd!

De huurprijzen vallen voor de eengezinswoningen iets onder de huurliberalisatiegrens, € 808,06 per maand (prijspeil 2023). Ook de huurprijs van de appartementen blijft onder de huurliberalisatiegrens, € 647,19 per maand (prijspeil 2023).

In vogelvlucht...

Zo nu en dan vlogen we tijdens de bouw met een drone over de bouwplaats.
Klik op onderstaande links voor de filmpjes.

Tuinbuurt Vrijlandt in vogelvlucht oktober 2022
Tuinbuurt Vrijlandt in vogelvlucht januari 2023

Over Tuinbuurt Vrijlandt

In Smeetsland-Noord wordt een energieneutrale wijk met 290 koop- en huurwoningen gebouwd. Honderd woningen worden eigendom van Havensteder, waarvan vijftig appartementen. Het gaat hierbij om het gebied gelegen tussen de Jan Vrijlandtsingel, Ogierssingel, Mr. Arend van der Woudenslaan en de Molenvliet.

Donderdag 23 december 2021 is de eerste paal geslagen van de nieuwe wijk Tuinbuurt Vrijlandt in Rotterdam Lombardijen! Hier leest u er meer over.Ongeveer tien jaar geleden zijn de eerste plannen gemaakt voor de bouw van woningen in Smeetsland-Noord. Gemeente Rotterdam en Havensteder kozen na aanbesteding voor het plan 'Vrijlandt' van projectontwikkelaar Ballast Nedam Development.

Wonen in een rustige oase met water en groen

Laagbouw zet de toon in de nieuwbouwwijk met 'tuindorpuitstraling'. De buurt Smeetsland-Noord krijgt een nieuwe naam: Tuinbuurt Vrijlandt. Het plan bestaat voornamelijk uit grondgebonden woningen, zowel geschakeld als vrijstaand.

Alle woningen komen te liggen in een rustige oase met water en groen waar wandelen en fietsen de hoofdvervoersmethoden vormen. De tuindorpuitstraling dankt het plan verder aan de erkers en de detaillering in het metselwerk. Door nestkasten, zonnepanelen, elektrische deelauto's en een buurtkas sluit deze wijk volgens Ballast Nedam, de gemeente en Havensteder helemaal aan op de 21e eeuw. Tuinbuurt Vrijlandt krijgt minimaal vier sterren van het DGBC Woonmerk.


"Tuinbuurt Vrijlandt is rustig wonen in een oase van groen en water"

Klaar voor de toekomst

De woningen in Tuinbuurt Vrijlandt zijn klaar voor de toekomst, duurzaam en energiezuinig. Alle woningen worden voorzien van hoogwaardige isolatie, zonnepanelen en stadsverwarming. Dit betekent gasloos en duurzamer wonen met besparing op uw energiekosten. De woningen krijgen minimaal een energielabel A. De combinatie van verschillende duurzaamheidsmaatregelen in de Tuinbuurt Vrijlandt levert een aanzienlijke besparing op in het energieverbruik.

Gevarieerde typen woningen in verschillende prijsklassen

In de wijk komt een mix van koop- en huurwoningen in verschillende prijsklassen. Dit draagt bij aan het behoud van gezinnen en middengroepen in dit deel van Rotterdam, passend bij de ambitie van een inclusieve stad waarin iedereen meedoet en van waarde is. Het past ook goed binnen de ambities van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) waarin Rijk, gemeente, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie werken aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid. De nieuwbouwwijk met gevarieerde woningbouw is een belangrijke kwaliteitsimpuls voor de regio.

De woonomgeving

Aan de noordzijde ligt de Enkzone die onderdeel uitmaakt van een groenstructuur van parken en oude landschappelijke elementen van oost naar west op zuid die ook wel de 'Gordel van Smaragd' wordt genoemd. Tramlijn 2 en 20 sluiten aan op o.a. metrostations Maashaven en Wilhelminaplein en treinstation Lombardijen. Winkels bevinden zich vlakbij aan de Spinozaweg.
Voor rust en ontspanning ligt op 5 minuten lopen het Spinozapark of op 15 minuten het Bijenpark. In de zuidwestelijke hoek van Vrijlandt bevindt zich speeltuinvereniging Smeetsland.

De Huurwoningen

  • De eengezinswoningen hebben 2 verdiepingen en een woonoppervlak van ongeveer 105 m². Op de 1e verdieping zijn drie slaapkamers en de badkamer. Verder heeft de woning zonnepanelen, een voor- en een achtertuin met daarin een fietsenberging. Sommige woningen hebben een eigen parkeerplaats.

  • De appartementen van ongeveer 70 m² krijgen twee slaapkamers en een balkon. U bereikt de woningen via een portiek met lift.

Planning

Start bouwrijp maken: de voorbereidende werkzaamheden startten in september 2020 en duurden ongeveer 3 maanden. Het ophoogzand heeft ongeveer een jaar lang gelegen. Zo is de onderlaag van de grond goed samengedrukt en is er een stevige basis om woningen op te bouwen en straten en tuinen aan te leggen.

Verder is in het eerste kwartaal van 2020 het voormalige schoolgebouw aan de Mr Arend van de Woudenslaan gesloopt. Het bestemmingsplan werd eind 2020 vastgesteld en alle ontwerpen werden verder uitgewerkt. De woningbouw startte zoals verwacht eind 2021.

Meer informatie
https://www.tuinbuurtvrijlandt.nl/