2022 was een wederom een bewogen jaar waarbij er, naast vele verschrikkelijke ontwikkelingen in de wereld waaronder de oorlog in Oekraïne, ook veel positieve momenten te bespeuren zijn.

Wat Havensteder betreft is één van de grootste positieve ontwikkelingen van 2022 dat de volkshuisvesting weer centraal staat. Het gevolg van de samenwerking tussen de Rijksoverheid, de Woonbond, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Aedes (de koepel voor woningcorporaties) om te komen tot de Nationale Prestatieafspraken (NPA).

Huisvesting is een al meer dan 100 jaar oude, grondwettelijke taak. In ons land de basis om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Havensteder is er trots op om onderdeel te zijn van die traditie.

Een andere positieve ontwikkeling van 2022 was afschaffing van de verhuurderheffing. De middelen die daarbij vrijkomen bieden ons extra financiële ruimte om onze volkshuisvestelijke taak uit te voeren.

En als laatste de aankondiging van het nieuwe college in Rotterdam om de Woonvisie te herzien.
Een mooie basis voor de samenwerking die we de komende jaren nodig hebben, ook met onze huurders. Want de Nationale Prestatieafspraken worden vertaald naar provinciaal, regionaal en vervolgens lokaal niveau.

In 2022 lanceerden we ons Havenstederplan 2022-2025: Samen geven we thuis. Onze strategie om met bewoners en andere partijen invulling te geven aan wat nodig is. Zoals meer woningen, het bevorderen van de maatschappelijke samenhang en zuinig zijn op onze planeet. En wat dat in onze ogen van onze organisatie vraagt. We lieten daar afgelopen jaar al goede voorbeelden van zien: van bewoners die konden verhuizen naar hun nieuwbouwwoning, woningen die werden aangesloten op het warmtenet tot kleine reparaties of het aanbrengen van isolatiefolie achter radiatoren. Samenwerken met bewoners om hun woongebouw te verbeteren of de bewoonster die snel geholpen werd toen ze zich had buitengesloten.

Ook onze organisatie verbetert: digitale middelen worden beter ingezet, talenten worden beter benut en dat leidt tot betere dienstverlening. Dat zien we terug in onder meer de Aedes Benchmark en het rapport van de visitatiecommissie.

Voor 2023 willen we die lijn naar beter vasthouden. Met bewoners, medewerkers en onze partners in de gemeenten waar we werken. Samen geven we thuis. Wij bedanken alle medewerkers, huurders en partners voor hun inzet, flexibiliteit en betrokkenheid.

Download hier het jaarverslag van 2022
Download hier het jaarverslag in het kort van 2022

Hedy van den Berk / bestuursvoorzitter
Sander Uiterwaal / bestuurslid