Geplaatst op

Wie in Schiebroek woont of werkt, heeft ze wellicht al eens zien rondlopen – of rondrijden op hun bakfiets: Romario Spoor en Ivanildo Hewitt. Zij zijn onze nieuwe wijkbeheerders in Schiebroek. Wie zij zijn en wat ze voor de wijk en de bewoners kunnen betekenen? Dat vertellen ze graag!   

Eind vorig jaar verruilde Ivanildo zijn technische, internationale baan voor een nieuwe uitdaging als wijkbeheerder bij Havensteder. “Het bevalt me heel goed”, zegt hij. “Schiebroek is een gevarieerde wijk en vooral het contact met de bewoners vind ik leuk.” Romario werkt zes jaar bij Havensteder. Eerst als huismeester, daarna als wijkbeheerder in Crooswijk en sinds kort dus in Schiebroek. “Geen dag is hetzelfde”, zegt hij. “Het ene moment sta je gezellig op een pleinfeest en het andere moment bespreek je een klacht met een bewoner.”  

Signaleren 

“Als wijkbeheerder hebben we diverse taken”, vervolgt Romario. “Een belangrijke taak is signaleren. We lopen vrijwel dagelijks door de wijk. We kijken dan of onze panden en de buitenruimten schoon, heel en veilig zijn. Zien we iets dat niet klopt, zoals een losse tegel, rommel in een portiek, afbladderend schilderwerk of een kapotte deur in een algemene ruimte? Dan zorgen we dat het opgelost wordt. De ene keer is dat een kwestie van even zelf opruimen of schoonmaken, de andere keer gaan we met bewoners in gesprek of schakelen we extra hulp in.” Ivanildo: “We werken in Schiebroek samen met de woonconsulenten en onderhoudsinspecteurs van Havensteder, maar ook met onder meer de wijkconciërges van de gemeente, de politie en zorg- en welzijnspartijen.” 

Nieuwe wijkbeheerders in Schiebroek3

Romario plakt een sticker op een doos, met het verzoek om deze op te ruimen.

Aandacht voor bewoners 

Signaleren gaat niet alleen over schoon, heel en veilig. Romario en Ivanildo hebben ook aandacht voor de bewoners en hun welzijn. Romario geeft een voorbeeld uit Crooswijk: “Tijdens een van mijn wijkrondes zag ik een balkon met allemaal volle vuilniszakken. Ik vermoedde dat daar meer aan de hand was. Ik deed navraag bij de buren en kreeg, na lang proberen, contact met de bewoonster. Toen bleek inderdaad dat er een droevig verhaal achter dat vervuilde balkon schuilging. Samen met onze woonconsulent en het wijkteam van de gemeente hielpen we haar – stap voor stap – weer op weg. Een paar maanden later kwam ik haar op straat tegen. Ze vertelde me dat het goed met haar ging. Geweldig toch? Op zulke momenten ben ik extra trots op mijn werk.” 

Meer zichtbaarheid en vertrouwen 

Als nieuwe wijkbeheerders in Schiebroek hebben Romario en Ivanildo een missie: zichtbaarder zijn in de wijk. Uit onderzoek in Schiebroek-Zuid bleek dat veel bewoners hun wijkbeheerder niet kenden. “Wij brengen daar verandering in”, zegt Ivanildo. ”We zijn zo veel mogelijk aanwezig in de wijk. Krijgen we een melding van een bewoner, bijvoorbeeld over overlast of een vieze entreehal? Dan gaan we het liefst persoonlijk langs. We kunnen ook bellen, maar tijdens zo’n bezoek krijg je veel meer een echt gesprek. Vaak komen de buren ook meteen een vraag stellen of iets vertellen. Zo ontstaat er een fijn contact en vertrouwensband met de buurt.”  

Bakfiets 

Sinds kort rijden Ivanildo en Romario op een bakfiets door de wijk. Zo vallen ze lekker op en nemen ze meteen spullen mee die bewoners kunnen lenen. Bijvoorbeeld een bladblazer of een heggenschaar. Romario: “Met de bakfiets houden we mobiele spreekuren in de buurten. Dat is kleinschalig, vertrouwd en laagdrempelig. Op deze manier nodigen we bewoners uit om naar buiten te komen, kennis te maken en met ons te delen wat er speelt in de buurt. We horen graag wat goed gaat, maar vooral ook wat beter kan.”  

Nieuwe wijkbeheerders in Schiebroek2

Checken of het schilderwerk nog in orde is.

Samen denken, samen doen 

Onder het motto ‘samen denken, samen doen’ stimuleren we bewoners om zelf met ideeën en initiatieven te komen”, vervolgt Romario. “Wij sluiten daarop aan en we ondersteunen bij de uitvoering. Zo kwamen we laatst met een aantal buurtkinderen op het idee om krijtborden te regelen. Nu krijten ze op de gevels, omdat er nergens anders plek is. Wij hebben die borden besteld. Zodra ze binnen zijn, hangen we ze voor hen op.” Ivanildo: “Een ander mooi voorbeeld is Gein op het Ganzerikplein. Bewoner Wil van den Corput is de drijvende kracht achter dit succesvolle initiatief. Samen met buurtbewoners organiseert hij verschillende buurtfeesten op het Ganzerikplein. Wij helpen hem met opslagruimte, spullen en materialen. Voor het Lentefeest op 3 mei 2025 zorgden wij voor marktkraampjes en plantjes.” 

Leuk idee voor de buurt? 

Een opruimactie, een buurtbarbecue of spelletjesmiddag: wie een leuk idee heeft voor de buurt, moet zeker een praatje maken met Romario en Ivanildo. De wijkbeheerders komen graag langs om te bespreken hoe ze kunnen helpen. 

Fotografie door: Angeniet Berkers

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Informatie over huurbevriezing

Het kabinet wil de sociale huur bevriezen, maar de wet is nog niet definitief. U ontvangt toch een brief over de huurverhoging, omdat die vóór 1 mei verstuurd moet worden.
Lees meer