Onderhoud

Een schone, hele en veilige woning is belangrijk. Daar zorgen we samen voor. Daarom voeren wij regelmatig onderhoud uit aan uw woning. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de dakgoten of het schilderen van de kozijnen. Dit onderhoud is nodig om uw woning in goede staat te houden.


Onderhoudsplannen

Elk jaar meten gespecialiseerde bedrijven de staat van onderhoud van onze woongebouwen. Op basis van die metingen maken we de onderhoudsplannen. Bij het maken van deze plannen overleggen we eerst met de huurders. Zodra wij weten wanneer de werkzaamheden beginnen, krijgen de huurders bericht van ons.


Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Als huurder bent u zelf verantwoordelijk voor een nette, goed onderhouden tuin die geen overlast veroorzaakt voor de buren. Voor bewoners van tuindorp Vreewijk gelden aanvullende voorwaarden.

Bomen snoeien en kappen

Wilt u uw boom (laten) kappen of kaal snoeien? Vult u dan eerst het aanvraagformulier in. Met dit aanvraagformulier kunnen wij bij de gemeente een vergunning aanvragen.

In Vreewijk gelden strengere regels. Hier moeten we een omgevingsvergunning aanvragen, deze vervangt een aantal aparte vergunningen, waaronder de kapvergunning.

Regels in Vreewijk

De regels voor het kappen en snoeien van bomen zijn streng. We moeten een kapvergunning aanvragen voor een boom met een stamomtrek van 50 centimeter of groter. Dit is een diameter van ongeveer 16 centimeter. De stamomtrek wordt gemeten op een hoogte van 1 meter en 30 centimeter. Als een boom uit meerdere stammen bestaat, geldt de omtrek van de dikste stam.


Zo verloopt de vergunningaanvraag:

  1. U vult het aanvraagformulier in en stuurt dit formulier naar Havensteder. In het aanvraagformulier legt u uit waarom u de boom wilt kappen of snoeien. Die uitleg is belangrijk: zonder uitleg kunnen wij geen vergunning aanvragen.
  2. Op basis van uw aanvraag beslissen wij of we de vergunning aanvragen. Hierbij vragen we de Huurdersvereniging Vreewijk (HvV) om advies.
  3. Beslissen we om de vergunning aan te vragen? Dan sturen we de aanvraag, plus alle benodigde informatie, door naar de gemeente. De gemeente beslist of de boom gekapt of gesnoeid mag worden. Is de boom benoemd als monumentaal of is hij beeldbepalend voor de buurt? Dan geeft de gemeente u waarschijnlijk geen vergunning.

Herplantplicht
In een omgevingsvergunning voor kapwerkzaamheden geldt een herplantplicht, oftewel: wanneer u een boom kapt, plant u daar een nieuwe boom voor terug. In de meeste gevallen kiest u zelf welk type boom u terugplant. De gemeente geeft aan waar de boom wordt geplant.


Kosten voor Havensteder
Wij betalen de volledige kosten: de aanvraag van de vergunning, het kappen van de boom en het herplanten van een boom. Dit kost gemiddeld € 1.500,-. Daarom zijn wij kritisch op alle aanvragen die wij binnenkrijgen.

Wilt u meer weten over tuinonderhoud? Stel uw vraag via ons online contactformulier, onze webchat of WhatsApp (06 13 65 38 13).



Vocht en schimmel

Vocht en schimmel

Vocht en schimmel

Heeft u last van vocht- en schimmelproblemen in uw woning? Dat is niet alleen vervelend, maar ook ongezond. Bovendien zien die schimmels er niet fris uit. Vocht- en schimmelproblemen kunnen ontstaan als er iets mis is in de woning. Het kan ook komen door verkeerd ventileren of stoken. Eventuele schimmels kunt u zelf gemakkelijk verwijderen. Blijft de schimmel terugkeren? Meld u dit dan bij ons via een reparatieverzoek. Wij lossen het graag samen met u op.

In de folder een gezond binnenklimaat vindt u meer informatie.

Wilt u meer informatie over het ontstaan van vocht en schimmel in uw woning en het voorkomen en bestrijden ervan? Lees dan onze tips en bekijk onze filmpjes.

Tips om de woning goed te ventileren

  • Ventileer dagelijks alle kamers in uw woning. Het liefst 24 uur per dag.
  • Gaat u weg of gaat u slapen? Zet dan de verwarming niet lager dan 15 graden. Bij lagere temperaturen verdampt het vocht niet volledig. Hierdoor kan het vocht de woning niet uit.
  • Zet uw meubels vrij van de muur, zodat de lucht ook daarachter kan komen.
  • Gebruik na het douchen een wisser voor de tegels en droog de vloer. Dit scheelt al gauw zo’n twee liter vocht in huis.
  • Heeft u mechanische ventilatie in huis? Zet deze tijdens het koken op de hoogste stand. Zet deze ventilatie nooit uit.
  • Hang de was het liefst buiten te drogen. Als u de was binnen droogt, doe dat dan op een kamer die goed is geventileerd.
  • Heeft u een geiser? Ventileer dan de hele dag. Een geiser produceert namelijk veel vocht.
  • Verwijder schimmel met bestrijdingsmiddelen.
Hoe beperkt u de productie van vocht?
Mensen, huisdieren en planten produceren dagelijks liters water. Dit gebeurt door ademen, transpireren, douchen en koken. Een vochtige woning kan leiden tot schimmelvorming, allergieën en aandoeningen aan de luchtwegen. Door goed te ventileren beperkt u de productie van vocht. U ventileert uw woning door op minimaal twee plaatsen in huis iets open te zetten. Bijvoorbeeld een raam, klepraampje of ventilatierooster. Zo kan verse lucht uw woning in en vocht uw woning uit.

Hoe verwijdert u schimmel?
Zit er schimmel in uw woning? U kunt deze verwijderen met schimmelbestrijdende reinigingsmiddelen. Deze zijn echter niet erg milieuvriendelijk en duur. Ons advies? Verwijder de schimmel met een warme soda-oplossing (zes gram soda op een liter water). Eerst even laten intrekken, daarna naspoelen met schoon water. Hardnekkige vlekken kunt u behandelen met bleekmiddel. Als na een dag de schimmel helemaal weg is, kunt u het plafond en de wanden eventueel overschilderen met een speciale anti-schimmelverf. Deze verf is verkrijgbaar bij doe-het-zelf-zaken.

Heeft uw woning mechanische ventilatie?
De meeste woningen van Havensteder hebben een collectief mechanisch ventilatiesysteem. In uw keuken, toilet en badkamer zitten zogenaamde ventilatieventielen. Zet deze ventielen open voor een goede werking van het systeem.

Zie ook

video Hoe haal ik schimmel weg?
video Hoe ventileer ik mijn woning?


Asbest

Asbest

Asbest is een materiaal dat vóór 1994 in woningen verwerkt werd. Is uw woning vóór 1994 gebouwd? Dan kan er asbest in zitten. Het is vooral belangrijk dat u het asbest niet zelf verwerkt, verwijdert, wegbreekt, schuurt of doorboort. Als de asbesttoepassing onbeschadigd is, kan deze geen kwaad. Twijfelt u over de asbesttoepassing? Neem contact met ons op via ons contactformulier. U kunt ook een e-mail sturen naar asbest@havensteder.nl.


Waar zit asbest?
Asbest was tot 1993 een populair bouwmateriaal. Daarom kan er asbest zitten in oudere woningen. Vooral in huizen uit de jaren 1945 tot en met 1993.

Asbest kan onder andere gebruikt zijn op/in:

  • daken en gevels
  • vensterbanken
  • rioleringen
  • schoorstenen
  • cv-ketels
  • geisers en ventilatiekanalen
  • meterkasten
  • schuren en garages
  • plafondplaten en kruipluiken
  • vinylvloertegels
  • vinylzeil
  • wand/vloer tegellijm
  • onderlaag van de vloerbedekking
  • huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen, zoals gevelkachels, föhns en broodroosters

Wat doet Havensteder?
De regels voor asbest weghalen zijn streng. Havensteder volgt die regels strikt. Het gaat tenslotte om uw veiligheid en gezondheid. Levert het asbest direct gevaar op bij dagelijks gebruik van de woning? Dan verwijderen we het altijd. Levert het asbest geen direct gevaar op? Dan mag het blijven zitten. We vertellen u dan wat u wel en niet kan doen met het asbest. Ga er in ieder geval niet in zagen, boren, schuren of breken!

Daarnaast inventariseren we al onze woningen op de aanwezigheid van asbest. We kijken waar in de woning asbest zit, wat kan blijven zitten en wat weg moet. U ontvangt na afloop een meterkastkaart waarin alles op een rijtje staat.


Wat kunt u doen?
Ontdekt u asbest in uw woning? Vermoedt u dat er asbest in uw woning zit? Of wilt u klussen in een woning van voor 1994? Neem eerst contact met ons op via ons contactformulier. U kunt ook een e-mail sturen naar asbest@havensteder.nl.


Heeft u een oud huishoudelijk apparaat in huis?
Vraag de fabrikant of er asbest in zit. En vraag bij de gemeente na waar u het apparaat kunt inleveren.

In de folder asbest : alles wat u moet weten vindt u meer informatie.

Zie ook



Legionella

Legionella

Legionella is een bacterie die legionellose veroorzaakt. Dit noemen we ook wel veteranenziekte. Deze bacterie komt vooral voor op plaatsen waar water in contact komt met een vaste stof, zoals in een waterleiding. In kleine hoeveelheden is de bacterie ongevaarlijk. Maar in stilstaand water en bij temperaturen tussen de 20 en 50 graden kan de legionellabacterie explosief groeien. Van de legionellabacterie kunt u ziek worden.


Besmetting door inademen
U kunt besmet raken door het inademen van de legionellabacterie. Dat kan gebeuren in ruimtes waar water wordt verneveld, zoals onder de douche of in een bubbelbad. U kunt niet ziek worden van het drinken van met legionella besmet water.


Besmet water
Uit de kranen in uw huis komt drinkwater. Dit drinkwater kunt u veilig gebruiken. Gebruikt u de kranen dagelijks? Dan is er niks aan de hand. Maar gebruikt u de kranen langer dan een week niet, bijvoorbeeld omdat u met vakantie bent? Dan kan de legionellabacterie gaan groeien en zich razendsnel vermenigvuldigen.


Wat doet Havensteder?
Wij houden de kwaliteit van het drinkwater in onze gebouwen goed in de gaten. Zo nemen wij regelmatig watermonsters in onze gebouwen. Is er een verhoogde waarde van de legionellabacterie? Dan nemen wij direct maatregelen. Ook reinigen we de drinkwaterinstallatie.

Voorkom legionellabesmetting
Bent u met vakantie geweest of heeft u een tijdje geen water gebruikt? Spoelt u de leidingen dan goed door. U zet de kraan twee minuten helemaal open. Daarnaast dompelt u de douchekop twee minuten onder in een emmer water. Zo ontstaat er geen besmette nevel. Controleert u ook of de temperatuur van de boiler op minimaal 55°C is afgesteld.

Is de afstelling van uw boiler niet juist? Of heeft u andere vragen over legionella? Laat het ons weten via ons contactformulier of WhatsApp (06 13 65 38 13).

Op de websites van de GGD Rotterdam-Rijnmond en de Rijksoverheid vindt u meer informatie over legionella.

video Hoe voorkom ik legionella

Downloads