Veilig wonen

Prettig wonen begint bij een veilige, gezonde woonomgeving. Een aantal zaken regelen wij voor u. Sommige zaken kunt u zelf doen. Op deze pagina vindt u informatie en tips over de volgende onderwerpen:

  • Brandveiligheid
  • Koolmonoxide
  • Inbraakpreventie en babbeltrucs

Wilt u meer informatie over asbest, legionella, ongedierte en plaagdieren of vocht en schimmel. Door op het onderwerp te klikken, gaat u naar de juiste pagina.

Brandveiligheid

Brandveiligheid

Brand in de woning kan iedereen overkomen. Een afschuwelijke gebeurtenis, met vaak grote gevolgen. Zelfs als er geen brandschade is, ontstaat er vaak rook- en waterschade. Persoonlijke spullen zoals foto's en belangrijke documenten zijn onvervangbaar. En er is natuurlijk het risico van (ernstig) lichamelijk letsel. Bij brand in huis heeft u meestal maar een paar minuten om uzelf, uw gezin, huisdieren en spullen in veiligheid te brengen. Een goede voorbereiding kan dan ook levens redden.


Rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om in iedere woning rookmelders op te hangen. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het doel van deze nieuwe regel is het redden van levens. Wij startten al met het plaatsten van rookmelders. We doen dat volgens een strakke planning zodat we voor 1 juli bij alle bewoners langs zijn geweest. Alle bewoners krijgen vooraf een brief hierover. Omdat het project lang loopt, kan het soms even duren voordat u de brief ontvangt.

Onderhoud van de rookmelder

De rookmelders die Havensteder in de woning plaatst, blijven eigendom van Havensteder. Ze mogen niet meegenomen worden bij een verhuizing. We vragen u om de rookmelder schoon te houden door ongeveer 1 x per maand de openingen van de rookmelder te stofzuigen. Het is niet nodig om de rookmelder daarvoor van het plafond te halen. Als een rookmelder van Havensteder kapot gaat, kunt u ons vragen de rookmelder te repareren. Rookmelders die niet van Havensteder zijn, onderhouden wij niet.

Elektrische apparaten
Brand in een woning ontstaat regelmatig door onveilig gebruik van of kapotte elektrische apparaten. Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Als de warmte niet goed weg kan, ontstaat er brandgevaar. Leg bijvoorbeeld geen mobiele telefoon onder uw kussen tijdens het opladen. En verwijder de pluizen uit het filter van uw droger. Ook een overvolle stekkerdoos kan tot brand leiden.

Vlam in de pan
In de keuken is de vlam in de pan een veel voorkomende oorzaak van brand. Zo'n vlam ontstaat vaak door een oververhitte (frituur-)pan. Vlam in de pan kan niet alleen ontstaan op het gasfornuis maar ook op een elektrische kookplaat. Blijf daarom altijd in de buurt als u kookt. Blus een vlam in de pan door de deksel op de pan te leggen. Gebruik nooit water, want dit zorgt voor een steekvlam.

Heeft u brandschade?
Meld brandschade meteen bij ons.

Hoe werkt mijn rookmelder?
Hier vindt u een korte gebruiksaanwijzing.

Meer weten?
Lees op de website van Rijnmond Veilig wat u nog meer zelf kunt doen om brand te voorkomen.


Koolmonoxide

Koolmonoxide

Koolmonoxide - ook wel aangeduid met de afkorting CO - is een levensgevaarlijk gas. Het ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral gevaarlijk omdat u het niet ruikt, proeft of ziet. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Het is dus heel belangrijk om te weten hoe u een gevaarlijke situatie kunt voorkomen.


Verbrandingstoestellen
Koolmonoxidevergiftiging kan onder andere veroorzaakt worden door verkeerd geïnstalleerde, kapotte of slecht werkende verbrandingstoestellen zoals kachels, geisers, cv's of combiketels. Ook verkeerde stookgewoonten kunnen de oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een open haard of kachel als allesbrander. Het verbranden van gas, olie of hout in afgesloten ruimtes brengt ook grote risico's met zich mee.

Signalen
De lichamelijke signalen van een koolmonoxidevergiftiging lijken veel op de symptomen van een beginnende griep: hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en misselijkheid. Ook kunnen mensen last hebben van slaperigheid of een verhoogde hartslag. Als de vergiftiging doorzet zijn de verschijnselen ernstiger. Mensen raken dan buiten bewustzijn, of erger.

Ventileren
Om het risico op een koolmonoxidevergiftiging te verkleinen of zelfs uit te sluiten is het om te beginnen heel belangrijk de woning goed te ventileren. Sluit luchtafvoeren en aanvoeren dan ook nooit af, zeker niet in de winter. Ook is het installeren van een koolmonoxidemelder aan te raden.

Wat doen wij aan onderhoud als Havensteder?
Havensteder voert jaarlijks onderhoud uit aan de nog aanwezige open-verbrandingstoestellen die in onze huizen zitten.
Naast het onderhouden van de installaties controleren wij hier ook de batterijen van de CO melder in uw woning. Het is dus van groot belang dat u meewerkt aan het jaarlijks onderhoud en de monteur binnenlaat in uw woning.

Heeft u nog een geiser, kachel of moederhaard? Dan kunt u contact met ons opnemen over het plaatsen van een (veiligere) CV installatie. Wij zullen u dan informeren over de werkzaamheden en wat dit verder voor u betekend.

Wij vervangen open verbrandingstoestellen, dit zijn bijvoorbeeld geisers en moederhaarden.

Meer weten?
Op de website van de brandweer leest u meer over (het voorkomen van) een koolmonoxidevergiftiging.


Inbraakpreventie

Inbraakpreventie

Woninginbraken komen helaas regelmatig voor. Een woninginbraak heeft vaak een grote impact op de slachtoffers en hun gevoel van veiligheid. Vaak zijn inbrekers het liefste snel een woning binnen. Als u het inbrekers lastig maakt, zijn ze vaak geneigd een andere woning te kiezen. U kunt verschillende maatregelen treffen om het inbrekers lastig te maken.

Tips om de kans op inbraak te verkleinen
De meeste woninginbraken kunt u zelf voorkomen. Hieronder geven wij u een aantal praktische tips.

Niet thuis? Licht aan
Goede verlichting in en om het huis is belangrijk. Ook als u niet thuis bent, kunt u het beste een aantal lampen aan laten. Als er lichten in de woning branden, lijkt het namelijk of er iemand thuis is. Gaat u een paar dagen weg, gebruik dan een automatische lichtschakelaar zodat het licht 's avonds automatisch aan gaat.

Doe ramen en deuren op slot
Ook als u maar heel even van huis bent, is het belangrijk alle ramen en deuren op slot te doen.

Verstop nooit sleutels buiten
Verstop sleutels nooit onder een mat, in een bloempot, onder een container of een andere 'geheime' plek. Inbrekers kennen deze plekken! Hang ook nooit een adreslabel aan uw sleutelbos.

Leg kostbare spullen uit het zicht
Als u een kluis heeft, kunt u uw waardevolle spullen zoals geld en sieraden hier het beste in leggen. Heeft u geen kluis, zorg er dan voor dat uw waardevolle spullen en kostbare apparatuur zoals laptops en tablets nooit in het zicht liggen.

Berg uw autosleutels goed op
Leg uw autosleutels nooit bij de deur en hang deze ook niet in een sleutelkastje. Anders kunnen inbrekers gemakkelijk met uw auto wegrijden.

Vraag uw buren op te letten
Gaat u een paar dagen weg, vraag uw buren dan op uw woning te letten. Hiervoor is het belangrijk om struiken rondom uw woning kort te houden. Zodat ze goed zicht hebben op uw woning.



Babbeltrucs

Babbeltrucs

Tegenwoordig komen babbeltrucs helaas steeds vaker voor. Dit gebeurt alleen in de avonduren maar ook overdag. Babbeltrucs zijn smoesjes die oplichters gebruiken om uw woning binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld, pinpas of andere waardevolle spullen.

Kijk daarom altijd eerst wie er aanbelt, voor u opendoet. Kent u de persoon aan de deur niet vraag dan eerst wat die persoon komt doen. Twijfelt u aan de bezoeker, doe dan niet open! Woont u in een woongebouw met algemene toegangsdeur, open deze deur alleen als u de persoon kent.

Laat vreemden nooit uw woning betreden, ook niet om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Vraagt een persoon u iets van binnen te pakken, sluit dan de voordeur als u naar binnen gaat. Oplichters komen in alle vormen en maten voor en kunnen betrouwbaar overkomen.



Iets verdachts?
U kent uw eigen woonomgeving het beste. Ziet of hoort u iets wat u niet vertrouwt, twijfel niet en bel bij een verdachte situatie 112.

Meer weten?
Op de website van de gemeente Rotterdam vindt u meer praktische tips, handige links en informatie over Rotterdam #inbraakvrij.
Meer informatie over de beproefde inbraakmethoden vindt u op de website van de politie.