Lage Land - Florabuurt aanbesteding warmteleverancier

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat betekent dat we andere duurzame bronnen gaan gebruiken om onze woningen te verwarmen. Daarvoor moet er veel veranderen. Aan de woningen, maar ook aan de energievoorziening. Havensteder werkt in Capelle aan den IJssel en Rotterdam samen met de gemeenten hard aan de toekomst.

Betaalbare oplossing staat voorop
Voor Havensteder staat centraal dat de oplossing voor een andere warmtebron betaalbaar moet zijn. Voor u als huurder, maar ook voor de corporatie. De energietransitie moet niet leiden tot hogere energielasten voor u als huurder. Daarom is isoleren voor Havensteder de eerste stap in de energietransitie. Isoleren heeft direct effect op de energielasten en het wooncomfort.

In Het Lage Land gaan we daarom 800 woningen verduurzamen. Met deze werkzaamheden krijgen de woningen een energielabel A+. Dat betekent dat de woning energiezuinig is.

We kiezen doorgaans tussen twee oplossingen: het warmtenet of elektrisch (all electric). Een warmtenet staat ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. All electric betekent dat de woning geheel wordt verwarmd.

Stadsverwarming
2050 lijkt nog ver weg. Maar in Capelle aan den IJssel en Rotterdam gaat het om veel woningen die aardgasvrij gemaakt moeten worden. Daarom gaan we nu al aan de slag met een onderzoek naar de haalbaarheid van stadsverwarming. Gemeente Capelle aan den IJssel en Rotterdam hebben duidelijk gemaakt wat per buurt de beste vervanging is van (aard)gas. Voor de Florabuurt en omgeving/Prinsenland en Het Lage Land is dat stadsverwarming.

Een nieuwe warmteleverancier
Samen met de gemeente Capelle aan den IJssel, gemeente Rotterdam en woningcorporatie Woonstad Rotterdam zijn wij bezig met de voorbereiding voor stadsverwarming. De eerste volgende stap is het selecteren van een warmtebedrijf met wie we in gesprek gaan over de mogelijkheden van stadsverwarming in de wijk. Dit gaat via een aanbesteding.

In de eerste fase van deze aanbesteding hadden alle warmteleveranciers de mogelijkheid om zich aan te melden als warmteleverancier voor het gebied. 2 warmteleveranciers hebben zich aangemeld: Eneco en Ennatuurlijk. Met deze warmteleveranciers gaan we in gesprek over de voorwaarden en wensen voor stadsverwarming. De gesprekken duren tot na de zomer van 2022. Eind 2022 weten we meer over het vervolg.


Wilt u meer weten?
We kunnen ons voorstellen dat u een aantal vragen heeft over stadsverwarming. Op de websites van Gemeente Capelle aan den IJssel en Rotterdam vindt u meer informatie over de volgende stap in het onderzoek naar de haalbaarheid van stadsverwarming.