Woonbelevingsonderzoek in de Molièrebuurt: samen bouwen aan nieuwe toekomstplannen
Samen met de Verbindingskamer deden we een woonbelevingsonderzoek onder bewoners in de Molièrebuurt. We keken vooral naar Complex 206 aan de Molièreweg. Ruim vijftig bewoners en ondernemers deden mee.
Wat wij hebben geleerd: uitkomsten onderzoek
Bewoners vinden de parken en speelplekken in de buurt erg prettig. En ook de enkele actieve buurtgenoten helpen aan een prettige leefomgeving. De betaalbare woningen worden als een groot pluspunt gezien. Helaas zijn er ook zorgen over veiligheid, overlast en drugsgebruik. Daarnaast zorgt achterstallig onderhoud en gebrek aan communicatie voor frustraties. Om het woongeluk te vergroten iedereen graag blijvende verbeteringen en meer betrokkenheid van de instanties. Ondernemers vinden dat er betere handhaving nodig is en dat de samenstelling van bewoners in de wijk verandert moet worden.
Hoe gaan we verder?
Investeren in onderhoud, veiligheid en sociale betrokkenheid is nodig om de buurt klaar te maken voor de toekomst. Het is belangrijk dat iedereen zich thuis voelt en fijn woont in de wijk. We werken samen om de afstand tussen buurtbewoners te verkleinen, en afstandelijkheid en isolement te beperken.
In de buurt zijn al twee maatschappelijke organisaties actief. Wij ondersteunen hen financieel om te helpen met de sociale betrokkenheid en verbinding tussen buurtgenoten.
House of Hope helpt mensen met vragen in een huiskamer voor de buurt.
Kanu Experience organiseert sportactiviteiten voor jongeren op een speelse en positieve manier.
Om de veiligheid in de buurt te verbeteren, versterken alle betrokken partijen hun samenwerken. Zo kunnen we snel, actief en direct aanpakken wat nodig is. Ook de andere ideeën uit ons onderzoek worden meegenomen in de toekomstplannen voor de Molièrebuurt. Dit gebeurt samen met de gemeente Rotterdam en andere partners.
Alle deelnemers bedankt voor jullie hulp en inzet. Samen maken we de buurt klaar voor de toekomst!